(5) Ús Nij Baarderadiel_Truus Huijbregts

2020-08-05T13:46:31+01:00

Ús Nij Baarderadiel 2.50 m x 2.50 m 2018 Vilttechnieken Begin 2018 hield de gemeente Littenseradiel op te bestaan. Bij de herindeling van de gemeente werden 10 dorpen (Nij Baarderadiel) toegevoegd aan de gemeente Leeuwarden. Voor Truus was dit de aanleiding voor een speciaal onderdeel van haar 'Tekens van het land'-project: samen met de kinderen van alle basisscholen van Nij Baarderadeel en gesteund door de Dorpsbelangen van de 10 dorpen heeft zij gewerkt aan een kunstwerk dat Nij Baarderadiel op 7 juni 2018 heeft aangeboden aan de gemeente Leeuwarden. Met dit cadeau wil Nij Baarderadiel Leeuwarden duidelijk maken dat ze feitelijk een groot cadeau in de schoot geworpen krijgt: al dat groen, al die mooie dorpjes. Daar moet je als grote stad zuinig op zijn. Door kinderen bij het tot stand komen van het kunstwerk te betrekken, hoopt Truus ze ook bewuster te maken van hun unieke woonomgeving. Het werk hangt in de publieke ruimte van het Gemeentehuis Leeuwarden.

Kruidhof

2019-09-23T16:25:42+01:00

Dit werk hangt in de entree van Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost en is het resultaat van een community art project. Het bestaat uit 6 grote panelen van 200 x 200 cm en is tot stand gekomen tijdens viltsessies met verschillende groepen in de feestweek van Buitenpost in 2017. Het materiaal is afkomstig uit de botanische tuin en uit het omringende landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Materialen: wolvilt, handgeschept papier van narcis en fluitenkruid, zijdepapier met bloemenmateriaal, plantaardig geverfde ruwe wol, katoen en hout.

Collage 8k

2019-09-23T16:24:29+01:00

Als gemeentedichter van Achtkarspelen heb ik een bundel mogen maken van een selectie van de gemaakte gedichten die ik schreef in de periode 2014-2017. Ter gelegenheid van deze bundel heb ik een viltinstallatie gemaakt en de details gefotografeerd. Op deze foto zijn de acht onderdelen samen te zien; voor de installatie worden ze per stuk in een houder van eikenhout en plexiglas geplaatst, met titels die zijn afgeleid van de namen van kleine buurtschappen in de gemeente. Het werk representeert de acht kleuren van de streek, de vorm verwijst naar de eenheid van een bont geheel aan kleine lapjes grond die inwoners in het verleden bewerkten. Van de wol waarmee de installatie is gemaakt, is nog een tweede grote lap gevilt. Daarvan is op elke bundel een klein reepje bevestigd. De tweede druk van deze bundel is inmiddels in eigen beheer uitgegeven en nog steeds verkrijgbaar. (2017) materiaal: wolvilt merino, handgekaarde kleurmenging

Moodboard Ljochtstill

2019-09-23T16:28:23+01:00

Met dit moodboard heb ik passanten (inwoners en toeristen) van mijn mobiele atelier tijdens het project Ljochtstill in Earnewâld verleid om samen een stukje vilt te maken. De stalen tonen handgeschept- en zijdepapier, gemaakt met plantmaterialen uit de regio (rietpluim en lisdodde) en bloemen uit de tuinen van Earnewâld. Met uienschillen uit de keukens van het dorp heb ik ruwe wol en viscosevezels geverfd. Met de ecoprint-techniek is berkenblad uit het dorp op katoen gedrukt. Deze materialen zijn door de deelnemers in verschillende sessies verwerkt. Met wol is het papier tot kleine lappen vervilt die elk een eigen touch hebben, letterlijk. Het eindresultaat is een “verbindend werk”; zowel het uiteindelijke Gesammtkunstwerk als de gebruikte natuurlijke plantmaterialen zijn symbool van onderlinge verbinding tussen de kerk & haar (nieuwe) gebruikers, mens & natuur, en mensen onderling. Het heeft de titel Skepping meegekregen en heeft een definitieve plek als raambekleding in de kerk. (2018)