Over FRIA 2018-03-13T13:06:53+01:00

Over FRIA

FRIA is een beroepsvereniging van beeldend kunstenaars die een vaste verblijfplaats of werkplek hebben in Fryslân, Groningen of Drenthe, of die een historische of persoonlijke band hebben met Fryslân.
FRIA is in 1985 opgericht als een ‘Bond van Vrije Friese Kunstenaars’ die zich sterk wil maken voor een beter kunstklimaat voor alle kunstenaars en dan met name voor niet-BKR-kunstenaars. De BKR, Beeldend Kunstenaars Regeling, moest in die tijd financiële en sociale hulp bieden aan kunstenaars in ruil voor hun werk maar de regeling was omstreden. BKR-kunstenaars zouden in veel opzichten bevoordeeld zijn ten koste van hen die geen gebruik konden of wilden maken van die regeling.
Oorspronkelijk opgericht als een vakbond, is FRIA uitgegroeid tot een beroepsvereniging die meer wil bieden dan belangenbehartiging van haar leden. Door exposities, lezingen, museumbezoek, workshops en andere gezamenlijke activiteiten wil FRIA de vakbekwaamheid en de interdisciplinaire samenwerking van haar leden bevorderen.