Hetty Combs

Hetty Combs (Zeist, 1962) studeerde in 2021 af op portret figuratief aan De Foudgumse School. Als kind observeerde ze, soms tot ergernis van anderen, de mensen om haar heen. In haar tekeningen stonden mensen altijd centraal. Op de Havo behoorde ze tot de eerste lichting eindexamenkandidaten in Tekenen en Kunstgeschiedenis (1980). Naast haar werk in de zorgsector volgde ze parttime studies Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis. Ook nam ze teken- en schilderlessen bij diverse kunstenaars en instellingen. Van 2009-2020 werkzaam in cultuursector als organisator van kunst/cultuurevents, adviseur en projectleider. Sinds 2015 is Hetty ook als vakdocent actief en werkt ze vrij en in opdracht vanuit haar atelier in De Groen te Dokkum.

Over portretschilderen: De mens is een onuitputtelijke bron van inspiratie: geen mens is gelijk. Bij portret komen een hele hoop aspecten samen: het schilderij moet schildertechnisch goed in elkaar zitten, de afbeelding moet anatomisch kloppen en er moet gelijkenis zijn. Dat blijft de uitdaging. “Daarbij mag ik gewoon heel graag koekeloeren.”

Hetty werkt bij voorkeur projectmatig. Daarbij staat onderzoek centraal en is het werk een gevolg. Daarbij worden schilderijen en teksten vaak naast elkaar gebruikt en gecombineerd met bijvoorbeeld streekgeschiedenis (project Dorpsgezichten) of krijgen een community-art-karakter zoals “Oerbosk fan de Takomst”.