Sonja Steensma 2021-05-04T12:35:50+01:00

Laatste werk

Over Sonja Steensma

Sonja Klijnstra- Steensma,  geboren in  1957 te Kurri Kurri in Australië

Sinds 1987 werkt  en woont ze in Warns. Aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius te Leeuwarden volgde zij de richting “Tekenen en Textiele werkvormen”. Sonja schildert in een gemengde techniek met acryl. olie pastel, pen en inkt. Het zijn veelal snelle impressies, in een vlot handschrift uitgevoerd op papier. De onderwerpen die zij tekent en schildert, komen meestal uit de directe omgeving. Vooral de dieren rondom de boerderij zijn voor haar een geliefd onderwerp. Maar ook de omgeving van Warns met zijn uitgestrekte weilanden, slootjes, hekken, verscholen boerderijen, huisjes en kerktorens weten haar te boeien. Al tijdens haar opleiding was het buitenleven haar favoriete onderwerp. Zij schilderde toen veelal in zwart/wit en op een groot formaat o.a. koeien in de mist.

Na haar opleiding is Sonja een tijd lang onderzoekend bezig geweest met kleur en vergrijzen ervan, textuur en combinaties van materialen. De schilderijen vallen op door hun sfeer, die soms drukkend, verlaten of krachtig is.

Vanaf ongeveer 1990 is Sonja zich gaan toeleggen op het maken van snelle impressies in tekenpen. Deze impressieve tekeningen kenmerken zich door en trefzekere vlotte lijnvoering en zijn heel open en levendig. Door deze techniek te combineren met andere materialen ontstaat er langzamerhand een heel eigen gemengde techniek. Deze laat ruimte voor de snelle lijnvoering en openheid, maar ook voor kleuren en textuur.

Momenteel zoekt Sonja naar mogelijkheden om deze elementen ook toe te passen in haar schilderijen ook op papier zowel op doek. . Ze legt zich nu vooral toe aan het schilderen van vissersboten ( deze zijn ook in haar directe omgeving te vinden n.l. Stavoren, Laaxum ). De roest brengt ze tot uitdrukking door textuur in haar schilderijen te gebruiken. Wat vooral opvalt aan deze schilderijen zijn de reeds genoemde open ruimtes, de kleur die ogenblikkelijk een indruk van roest oproept en de speelsheid waarin dit word weergegeven. Een nieuwe beeldelement waar Sonja op zoek naar is in in haar laatste werken is het licht; diffuus, nevelig en zacht.

www.sonjasteensma.vpweb.nl