Saskia Wagenvoort 2021-04-20T09:19:51+01:00

Laatste werk

Over Saskia Wagenvoort

Deventer, 1962
disciplines: mixed & stitched photography/ make-up art & styling

Saskia Wagenvoort heeft een voorliefde voor rijpe vruchten en lonkende bloemen uit 17e eeuwse vanitas stillevens, klassieke composities en poses. Haar met zorg gekozen modellen zijn verstild en brutaal tegelijk. Sereen en argwanend. Breekbaar en sterk.

Wie zich een langere blik gunt zal diepere lagen in het werk ontdekken. Dat is niet toevallig; zoals het werk bekeken wordt, is het ook opgebouwd. Kijken en nog eens kijken.

Eerst fotografeert Wagenvoort haar onderwerpen. In alle rust bepaalt ze daarvoor de setting, styling, visagie en het haar. Daarna, afhankelijk van welke keuzes dit geschoten beeld oproept, ontstaat door fysieke bewerking van de afgedrukte foto een nieuw beeld. Ze snijdt, plakt, naait en voegt elementen toe. Met bijvoorbeeld de bloemen, het fruit en de vliegen, wordt een laag van vergankelijkheid toegevoegd. Spelden en naaiwerk gaan als het ware door de huid. Op het eerste gezicht gaat het over schoonheid, maar daaronder gaat een extra laag verborgen. Vergankelijkheid en pijn vormen een subtiel maar belangrijk onderdeel van haar werk. Een bitterzoete werkelijkheid… ‘Iedereen is in zijn leven wel door iets of iemand beschadigd en de kunst is om jezelf op een zo’n mooi mogelijke manier bij elkaar te houden’. Het spel tussen fotografisch vastgelegde realiteit en nieuwe, toegevoegde elementen zorgt voor een beeld dat vragen oproept.

Saskia heeft haar atelier in de Doas, Cornelis Trooststraat 48, 8932 BR  Leeuwarden

Meer van haar werk is te vinden op haar website: www.saskiawagenvoortartwork.nl

op haar facebookprofiel: www.facebook.com/saskiawagenvoort
of haar instagram account: www.instagram.com/saskiawagenvoort