Jan Pranger 2016-11-07T16:46:48+01:00

Laatste werk

Over Jan Pranger

Jan Pranger - houtbewerking1946
Disciplines: houtbewerking.

“Spelenderwijs met hout bezig zijn. Oplossingen zoeken in hout. Vormen bedenken en vinden. Zo begin je vaak als kind.
De wereld wordt groter: geschiedenis, staatsinrichting, geboeid door architectuur, strakke lijnen van Rietveld en Mondriaan, organische vormen in het Gasuniegebouw en Gaudi’s werk, sacrale geometrie in bouwwerken als de piramiden van Egypte, de tempel van Salomo, de Dom van Keulen. Aangetrokken door de scheppende mogelijkheden in keramiek, glas en metaal.
Later pak je het hout weer op. Het spelen met hout als kind wordt aangevuld met studie en levenslessen. Verder in hout. Maar hoe? Antiek(restauratie) met zijn rijke geschiedenis als reactie op de steeds veranderende omgeving? Of houtdraaien: nieuwe vormen in een oud ambacht? Strakke vormen ver voorbij de tabakspot, tafelpoot en kandelaar. Dat moest het zijn. Het houtdraaivirus won.
Lessen in Utrecht en bij grootmeesters uit Duitsland, Frankrijk en Israël.
Er volgt ontwikkeling: gebruiksartikelen, gebruiksartikelen als sieraad, hiervan afgeleide vormen, de ontdekking van de discusvorm als basis voor objecten, gedachten/gevoelens/emotie verwoorden in hout.
Aangekomen op het scheidingsvlak tussen ambacht en kunst, gaat de ontwikkeling verder met houtdraaien en het bewerken om de vorm. Van spelend kind via ambacht naar vormgeving.”

www.arstorno.nl