Gerda Nijp-Bosma 2021-04-20T12:30:19+01:00

Laatste werk

Over Gerda Nijp-Bosma

Weststellingwerf, 1968
Fine art embroidery

In 2014 besloot ik om een naaimachine als tekendoos te gebruiken. Maar hoe moest dat dan? En wat kon ik ermee maken? Maatkleding maken op een hoog niveau deed ik al sinds mijn tienerjaren.  Kunst. Dat was mijn doel. Maar wat is kunst dan? En ben ik dan een kunstenaar?
Mijn zoektocht is een groot thema in mijn leven en werk geworden. Met een grote liefde voor oude naaimachines. De prachtige techniek die daar in toegepast is. De afbeeldingen die je kunt maken met de oudste machines, met de hand of zonder motor, met een voetpedaal aangestuurd. Ik werk uit principe zonder computergestuurde technieken. “Borduurwerk getekend” uit de vrije hand, op diverse ondergronden, waaronder stof, papier, rubber, tapijt. Ik heb me verder ontwikkeld tijdens een 4 jaar durend studietraject aan Academie de Werker.
Beeldend leidde me dat tot geometrisch abstracte kunst. Veelal geborduurd op papier, met oude industriële naaimachines. Die ik dan eigenhandig opknap. Want de zoektocht bestaat voor mij grotendeels uit het toepassen van zo weinig mogelijk beeldende middelen, terwijl ik toch kan uitdrukken wat ik wil. En zo zie je heel veel beweging in een relatief rustig beeld. Door toepassen van een klein beetje kleur, textuur en strakke vormen.
Ik ben de “koningin van de polyester”, een materiaal wat onder textielkunstenaars vaak verguisd wordt, maar wat mij oneindig veel expressieve mogelijkheden biedt. Zoals het werken in drie dimensies, zonder het hoeven toepassen van naden. Of door gebruik van vele transparante lagen over elkaar. Waardoor de stoffen en garens de functie van verf overnemen.
Daarnaast leidt mijn pad me sinds 2019 naar het uitbeelden van figuren uit de populaire cultuur en abstracte motieven op een machine die kettingsteken borduurt. Met de hand gestuurd. Met relatief dik garen in prachtige, vrolijk makende kleuren. Het is alsof je met stiften aan het kleuren bent. Met dan als extra toevoeging textuur en de mogelijkheid om kunst toe te passen op kledingstukken.