Ger de Groot 2021-04-05T11:26:43+01:00

Laatste werk

Over Ger de Groot

Hoorn, 1941

Disciplines: tekenen, stippeltechniek met inkt

Ger de Groot maakt stippeltekeningen, onder andere van monumenten in zijn geboorteplaats Hoorn, van states in Friesland, maar ook van bijzondere panden elders in Nederland of Europa.

Zijn voorouders kwamen uit Friesland. Het landschap, de bewoners, kortom de sfeer trekt hem aan. Dit is ook de reden dat hij veel Friese states heeft getekend en dat hij in het voorjaar 2006 naar Friesland is verhuisd.

Van beroep was Ger banketbakker, later broodbakker. Als jongen was hij graag naar de kunst-nijverheidsschool in Amsterdam gegaan, maar zijn vader was erop tegen. Pas toen hij 45 jaar oud was kon hij zijn droom in vervulling doen gaan en een opleiding volgen in grafische technieken aan de kunstacademie in Haarlem.

Wel heeft Ger, toen hij 13 jaar oud was, een opleiding gevolgd bij de Zandvoortse beeldhouwer De Brouwer. Deze jaren zijn voor hem in zijn ontwikkeling als kunstenaar heel belangrijk geweest.

Hij heeft veel met klei gewerkt, later geschilderd en taferelen van kastelen in hout gebrand. Maar met deze brandtechniek kon hij niet zo gedetailleerd werken als hij zou willen en is hij overgegaan op het tekenen met Rotringpennen. Hij gebruikt hiervoor de stippeltechniek.

In de tijd dat Ger de Groot in Amsterdam woonde heeft hij een eigen pottenbakkerij opgericht. Later, na zijn verhuizing naar Wijdenes, bouwde hij deze pottenbakkerij “De Hoeksteen” uit met een kunstgalerie. Vele kunstenaars hebben daar hun schilderijen tentoongesteld. “De Hoeksteen” heeft gedurende 15 jaar bestaan. In deze tijd heeft veel keramiek een weg gevonden naar onder andere Duitsland, Australië, Amerika, Canada en Oost-Europa.

Ger werkt maanden aan een tekening, waarna er een klein aantal art-prints (op ware grootte) wordt gemaakt die hij verkoopt. Sinds 2002 zijn de originele tekeningen in bruikleen opgenomen in de collectie van het Westfries Museum in Hoorn. Sinds december 2017 is de bruikleen omgezet in een schenking en zijn er 151 originele werken nu eigendom van het Westfries Museum.

Meer van zijn werk is te vinden op zijn website: www.gerdegroot.com