Frederik van Batenburg 2021-04-21T10:31:22+01:00

Laatste werk

Over Frederik van Batenburg

frederik-van-batenburg

EEN FEEST VAN BEWEGING

In bijna elk van zijn schilderijen speelt Frederik van Batenburg met vormen en kleuren die doen denken aan verschijnselen uit de natuur. Zo zien we, meestal tegen een blauwe achtergrond, vormen die zomaar afkomstig zouden kunnen zijn uit een onderwater landschap, compleet met zwierig zeewier en krioelende kikkervisjes. Maar ook associaties met planten op het vaste land en vormen die te herleiden zijn tot menselijke lichaamsdelen spelen in zijn schilderijen een belangrijke rol. De beeldtaal die hij aldus vorm geeft bezit een enorme beweeglijkheid. Het begrip ‘beweging’ verschijnt hier zelfs als DE rode draad door zijn hele werk. In wezen viert Frederik van Batenburg in zijn schilderijen het feest van de beweging als uiting van wat leven in essentie is.

Ook echo’s van kunststromingen uit de afgelopen eeuw spelen in zijn werk een belangrijke rol. Zo hebben hem de intense kleurenpracht uit het expressionisme en de absurde vormen uit het surrealisme niet onberoerd gelaten. Op één van zijn schilderijen is een hoornachtige vorm geschilderd waaruit een overvloed aan kleuren stroomt, die sterk doet denken aan de kleurenpracht op hypersensuele schilderijen van de Weense schilder Gustav Klimt. Uit dezelfde hoorn zwemmen drie volslanke vissen. Maar in plaats van een kop met bek en ogen, bevinden zich hier tepels. Zie hier een speling met de natuur die zo afkomstig kan zijn uit de fantasiewereld van kunstenaar Salvador Dali.

De schilderijen van Frederik van Batenburg laten een wereld van gedachten, gevoelens en artistieke vrijheid zien die zich minimaal laat temmen of inperken door bestaande afspraken. Want wat vast staat, beweegt niet. Dus hebben zijn schilderijen, zoals beweging alle kanten uit gaat, geen echte boven- of onderkant. Een titel beperkt de vrije loop van de fantasie dus dragen zijn schilderijen geen titels. Waar het om gaat is spelen met je eigen kijk op de wereld met schilderijen die verslag doen van dat kijken waar nooit een eind aan lijkt te komen.

(Rients Kooistra pub)