Marion Kraus 2017-08-08T11:44:26+00:00

Laatste werk

Over Marion Kraus

Marion Kraus,

Haren, 1953

Wie de foto’s van Marion Kraus bekijkt wordt in eerste instantie op het verkeerde been gezet. Het lijken wel schilderijen!

Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd want van huis uit is zij beeldend kunstenaar en heeft haar opleiding gevolgd aan de kunstacademie Academie Minerva te Groningen. In de loop van de jaren heeft ze heel wat portretten geschilderd en abstract werk gemaakt. Waarom dan nu de fotografie?

” De fotografie heeft mij altijd getrokken en is mij met de paplepel ingegeven. Mijn vader was een uitstekend amateur fotograaf die zelf zijn foto’s  ontwikkelde en afdrukte in zijn doka. Ik keek altijd vol verwondering toe hoe plotseling een beeld te voorschijn kwam. Maar naast het fotograferen blijf ik zeker schilderen “

Een andere grote liefde van Marion is geschiedenis. Dit sluit naadloos aan bij haar activiteiten  als museum docent in het Drents museum. Vooral de stillevens uit de 17de  eeuw hebben haar fascinatie . Vaak zijn ze het onderwerp van haar [abstracte] schilderijen. Ook haar foto’s geven die stillevens weer, het is een onuitputtelijke inspiratie bron.

Het is met name het gevoel voor de symboliek in de 17 eeuw dat haar aantrekt. De overdaad aan prachtige voorwerpen met altijd weer het citroentje als  symbool voor het “Zoet en Zuur” van het leven. Daarnaast ook de vergankelijkheid in dit leven zoals dit afgebeeld werd in de 17de eeuw,  bij Marion Kraus herkenbaar in de serie uitgebloeide bloemen, de tulp bij uitstek als het symbool voor deze periode.

Belichting en sfeer zijn belangrijk voor het juiste effect. Om dit te kunnen bereiken schildert ze zelf de achtergronden voor haar foto’s die daardoor een schilderachtige,  geheimzinnige en bijna mystieke diepte krijgen. En zo is er een prachtige combinatie van schilderkunst en fotografie ontstaan.

www.fotomarionkraus.com

www.marionkraus.com